Jouw huis op Immoweb – hoe je scoort in 8 eenvoudige stappen! | Vast & Goed makelaars

Vastgoedblog

Jouw huis op Immoweb – hoe je scoort in 8 eenvoudige stappen!

08Jan 2019

Immoweb, Zimmo, Immoscoop… Hedendaagse huizenjagers kijken vandaag minder in huis-aan-huis bladen, maar schuimen de grote immosites af. Via de zoekfilters krijgen kandidaat-kopers direct een overzicht van woningen die aan hun eisen voldoen. Handig! Maar hoe zorg jij dat jouw pand op deze sites goed scoort? We zetten enkele must-do’s op een rijtje.

Lijst vooraf de objectieve elementen op

Hoeveel badkamers heeft je woning? En is er een kelder? Tel ook even de slaapkamers (en ja, het is pas een slaapkamer als er een bed in past!). Hoe zit het met het energiepeil van je woning? Deze elementen heb je nodig om het zoekertje aan te maken. Maar zoek ook even dit op:

 • Beschikbaarheid van de woning: is dit bij akte, onmiddellijk, of af te spreken?
 • Oppervlakte van het terrein
 • Bewoonbare oppervlakte: dit is de som van de oppervlakte van alle kamers van je woning
 • Staat van het pand: te renoveren, vernieuwd, uitstekende staat of op te frissen?
 • Bouwjaar van de woning
 • Gevelbreedte aan de straatkant en aantal gevels
 • Energieverbruik: dit is terug te vinden op het Energieprestatiecertificaat (EPC)
 • Overstromingsgevoeligheid van je woning

Deze informatie kan je best verzamelen voor je enthousiast achter je computer gaat zitten.

Bedenk de subjectieve sterktes

Wat voor de ene een droomtuin is, is voor een ander de nachtmerrie van elke zaterdag onkruid wieden en gras maaien. En persoon A woont het liefste op de Grote Markt, terwijl persoon B de rust van de bosrand verkiest. Alles is maar hoe je het bekijkt: een uitgeleefde badkamer is een prima renovatiekans. Een kandidaat-koper kan naar eigen wens verbouwen. De ligging aan de autosnelweg betekent voor een pendelaar elke avond 20 minuten vroeger thuis. Denk daarom na over alle sterktes en kansen die je woning kan bieden. Vraag hierover gerust raad aan derden! Zij kijken met een andere bril naar je woning.

Eerlijkheid voorop!

Niemand is gebaat bij leugentjes om bestwil. Wees daarom eerlijk in je zoekertje. Enkel zo kan je het vertrouwen van je kandidaat-kopers krijgen, en da’s de eerste stap naar een verkoopovereenkomst. Als je dak lekt, is het huis niet in uitstekende staat. En de spoorlijn aan je achterdeur is helaas niet angstvallig te verstoppen. Het zou jammer zijn als je kandidaat-kopers met heel andere verwachtingen op bezoek komen. De eerste indruk kan dus best zo positief mogelijk verlopen. Maar niets weerhoud je om sterke punten extra in de verf te zetten.

Smile! Maar zet waardevolle spullen buiten beeld

Je hebt liever niet dat malafide types je nieuwe Bang & Olufsen-installatie op Immoweb zien. Ook je trouwfoto’s of je blote baby-op-het-schapenvachtje zet je niet graag te kijk aan de wereld. Ga aan de slag om mooie, neutrale foto’s te maken van je woning. Deze moeten wervend en aantrekkelijk zijn, maar hou persoonlijke zaken buiten beeld.

 • Let op rondslingerende kleding of andere gênante taferelen. Een opgeruimd, proper huis maakt de beste indruk. Besteed ook extra aandacht aan de reflectie in spiegels en andere blinkende voorwerpen.
 • Maak voldoende foto’s en kies er de beste uit - bij de meeste zoekertjessites kan je er een heel aantal uploaden.
 • Wissel af tussen foto's uit verschillende hoeken en zorg ook voor enkele detailbeelden.
 • Je kan foto’s van binnen of buiten nemen. Ook de nieuwe verwarmingsketel of tuinberging zijn de moeite om te tonen.
 • De foto's moeten een goede resolutie hebben, minimum 1920 x 1080 pixels en maximaal 5 Megabyte.

Schrijf een wervende tekst

Als je alle informatie bij de hand hebt, ga je je zoekertje opstellen en – mits betaling – ingeven op een immosite. In de beschrijving kan je bondig alle subjectieve sterktes van je woning ingeven, bijvoorbeeld:

 • “Sfeervolle woonkamer op parket, met gashaard voor koude avonden”
 • “Op een boogscheut van de markt, met tal van gezellige restaurantjes”
 • “Te renoveren keuken, met de ruimte voor een keukeneiland”

Hier maak je je kandidaat-kopers warm voor de woning, dus neem er je tijd voor. In deze regels moet je je woning goed aanprijzen. Vertel gerust waarom je de woning verkoopt: dit kan helpen om het vertrouwen van de kandidaat-koper te winnen. Lees ook goed na op spellingsfouten!

Je titel is de trigger

Haalde je al je schrijftalent uit de kast? Hou je dan vast voor het moeilijkste aspect: de titel! In amper enkele woorden moet je scoren. Vermijd hierbij clichés, want die zijn er al ruimschoots genoeg te vinden tussen de zoekertjes. Enkele van de meeste opvallende eigenschappen kan je verwerken in je titel:

 • Karaktervolle pastoriewoning met grote tuin en garage
 • Stadswoning met tuin, op een boogscheut van de Markt
 • Landelijk gelegen woning met achterliggende paardenweide
 • Verrassend ruime halfopen bebouwing op 500m van treinstation

Wees bereikbaar

En enkele muisklikken later staat je zoekertje online. Nu is het enkel wachten tot iemand een kijkje wil komen nemen, toch? Help je zoekertje een handje door het te delen op sociale media en vraag ook je Facebookvrienden om hetzelfde te doen. Zorg ervoor dat je vlot bereikbaar bent voor kandidaat-kopers. Ze zullen je bijkomende vragen willen stellen en hopelijk ook een afspraak maken voor een rondleiding. Ga ook eerlijk te werk! Eerst is eerst, en een afspraak is een afspraak.

Hulp van een vastgoedmakelaar

Het is een hele klus en je zal ook merken bij de opmaak van het dossier dat het soms specialistenwerk is. Je kan altijd de hulp inroepen van een vastgoedmakelaar, zoals Vast & Goed. Van A tot Z word je doorheen het hele verkoopproces geleid. Je hoeft dus geen honderden telefoontjes te beantwoorden of bezoekers rond te leiden in je slaapkamer. Ook voor een prima prijsonderhandeling en een gericht bereik van kandidaat-kopers ben je bij een makelaar aan het juiste adres. U kunt altijd terecht voor professioneel advies.