Nu een huis kopen of nog even wachten? | Vast & Goed makelaars

Vastgoedblog

Nu een huis kopen of nog even wachten?

09Oct 2019

Met de nieuwe regering komen er weer nieuwe regels. Dit betekent het afschaffen van de woonbonus op 1 januari 2020. Wat betreft het aankopen van een woning zijn er 2 regels die veranderen. Enerzijds het afschaffen van de woonbonus en anderzijds het verlagen van de registratierechten. Maar wat betekent dit nu concreet? Het antwoord luidt alvast: “Ja, het is nu het moment om een woning te kopen.”

Wat is nu juist die woonbonus?

Wanneer men vandaag een hypothecaire lening aangaat krijgt men gedurende de looptijd hiervan een belastingvermindering. Dit onder de noemer: “woonbonus”.
Deze woonbonus gaat er nu uit. Dit betekent dat alleenstaanden hierdoor op een lening van 25 jaar gemiddeld 20.000 euro extra belastingen zullen moeten betalen. Voor een koppel is dit al makkelijk 40.000 euro.

Wat zijn dan die registratie rechten?

Registratie rechten zijn een éénmalige belasting die kopers betalen op de aankoopprijs van hun nieuwe woning. Deze bedroeg 7% maar zal vanaf 1 januari 2020 verlaagd worden naar 6%. Op een gemiddelde woning zal dit dus een besparing opleveren van 2.500 euro.

Hoeveel bespaart men door nu nog te kopen?

Wanneer men dus een woning aankoopt vanaf 1 januari 2020 zal de woonbonus verdwijnen maar zullen de registratie rechten verlagen. Deze verlaging weegt echter niet op tegen het verdwijnen van de woonbonus.
Voor een huis van 250.000 euro en met een lening op 25 jaar zal een alleenstaande vanaf 1 januari 17.000 meer betalen. Voor een koppel is dit in totaal zelfs bijna 37.000 euro.

Wat met nieuwbouw?

Nieuwbouw is nog een aparte situatie. Aangezien er op een nieuwbouw woning geen registratie rechten worden betaald maar wel BTW (21%), betekent dit dat mensen die een nieuwbouw woning kopen wel hun woonbonus zien verdwijnen maar geen verlaging zien in hun registratie kosten.

 

Wij raden dus aan om als u op zoek bent naar een nieuwe woning dit nog voor januari 2020 te doen. Indien u nog vragen hebt kan u steeds met ons contact opnemen. 
 

Bekijk hier ons aanbod.