Registratierechten: wat is het en wat kost het? | Vast & Goed makelaars

Vastgoedblog

Registratierechten: wat is het en wat kost het?

08Jan 2019

Een woning kopen is een heel grote stap: wellicht gaat het om de grootste aankoopsom die je ooit in je leven zal betalen. Maar als koper moet je met meer kosten rekening houden dan enkel de afgesproken aankoopprijs. Ons Vadertje Staat heft ook belastingen op de transactie. Hoeveel bedragen deze ‘registratierechten’ precies?

Nieuw tarief sinds 01/06/2018

Op 01/06/2018 werd het oude systeem van registratierechten vereenvoudigd. Hiermee werden oude termen als groot en klein beschrijf voorgoed naar het rijksarchief verplaatst. In de plaats kwam er in Vlaanderen een tarief van 7 % voor het beschrijf, en in sommige gevallen 10%. Het tarief is dus niet langer afhankelijk van het kadastraal inkomen van je woning. Let wel! De systemen voor Wallonië en Brussel zijn anders en hanteren andere heffingstarieven.

Soms 7 % en soms 10 % ?!

In sommige omstandigheden is het tarief 7 % of 10 %. Hoe wordt het verschil nu bepaald?

  • Het nieuwe tarief van 7 % geldt enkel bij de aankoop van je eerste huis. Bijkomende voorwaarde is dat je er binnen de 2 jaar effectief gaat wonen. Je huis moet ook je hoofdverblijfplaats zijn en bovendien moet je over de volledige eigendom beschikken. Vruchtgebruik is dus niet voldoende.
  • De koper van de woning moet ook een natuurlijke persoon zijn en geen vennootschap of ander rechtspersoon.
  • Koopt u een tweede woning? Dan betaalt u 10 % belasting.
  • Het 7 %-tarief is enkel van toepassing op bestaande woningen. Bouwgronden of bedrijfsvastgoed komen niet in aanmerking en vallen altijd onder de 10 %-regel.

Nog extra korting mogelijk!

Er zijn nog extra voordelen voorzien in de regelgeving. De regering wil kopers van een woning stimuleren om renovaties uit te voeren die energie doen besparen. Doe je binnen de 5 jaar na aankoop verbeteringen aan de verwarming, isolatie of koeling van het huis? En isoleer je bovendien minstens 75 % van de buitenschil? Dan hoef je slechts 6 % registratierechten te betalen.

Abatte-watte?

Ook is er een stimulans voorzien om een bescheiden en goedkope woning te kopen, om mensen met een klein budget te stimuleren. Wanneer de aankoopprijs van de woning maximum 200.000 euro bedraagt, wordt op de eerste schijf van 80.000 euro geen belasting geheven. Dit recht op korting heet het abattement en bespaart de koper 5.600 euro. Voor woningen in de Vlaamse Rand rond Brussel en de Vlaamse kernsteden, is het bedrag verhoogd naar 220.000 euro. Als je dankzij de energetische renovatie al recht hebt op een verlaagd belastingstarief van 6 %, dan kan je daar bovenop recht hebben op een abattement. Dit komt dan neer op een korting van 4.800 euro.

MeeNeembaarheid

Als je in het verleden al registratierechten betaalde voor je ‘oude’ woning, kan je in bepaalde gevallen genieten van een vermindering van registratiebelasting. Dit heet “meeneembaarheid”. Tot een bedrag van 12.500 euro kan je registratierechten die je vroeger al betaalde in mindering brengen met het nieuw vastgestelde bedrag. Praat hierover met uw notaris of vastgoedmakelaar, want er zijn verschillende beperkingen van kracht.

Aan wie betalen?

Het verkooprecht (zoals de registratierechten officieel worden genoemd) valt altijd ten laste van de koper. De belastingen zullen meestal al bijgeteld zijn bij de notariskosten en betaal je bij gevolg mee bij de aankoopprijs en de erelonen. Je notaris zorgt er voor dat de registratierechten doorgestort worden naar de Vlaamse Belastingdienst.

Een huis kopen is een serieuze investering waarbij je in aanraking komt met grote bedragen. Vraag daarom advies aan een specialist. Je notaris staat je graag te woord. Ook een vastgoedmakelaar kan je met vertrouwen en kennis van zaken doorheen het hele proces loodsen. Zo bespaar je je de kopzorgen van de administratie rond een aankoop en begin je zorgeloos aan een nieuw hoofdstuk in je leven! Heb je vragen, opmerkingen of wens je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze vastgoedexperten.