De 5 meestgestelde vragen bij de aankoop van een huis

Een huis kopen: waar moet je op letten?

Een huis kopen is een grote stap. Of je nu voor het eerst een woning koopt of al ervaring hebt, er duiken altijd vragen op. Welke extra kosten moet je voorzien? Hoe zit het met de EPC-score? En wat als je huidige woning nog niet verkocht is? We beantwoorden hier de vijf meest gestelde vragen, zodat je goed voorbereid je droomwoning kan kopen.

1. Welke extra kosten bovenop de aankoopprijs moet ik voorzien?

De aankoopprijs is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Er komen nog verschillende kosten bij, zoals:

  • Registratierechten: afhankelijk van de regio en of je in aanmerking komt voor een verlaagd tarief.
  • Notariskosten: de kosten voor de opmaak van de akte en het administratieve werk van de notaris.
  • Kadastraal recht en inschrijvingskosten: om je woning officieel op jouw naam te zetten.
  • Eventuele BTW op nieuwbouw: bij een nieuwbouwwoning betaal je 21% BTW in plaats van registratierechten. Tot midden 2025 zijn er nog situaties waarbij je in aanmerking komt om van een BTW-tarief van 6% te profiteren.

Daarnaast kunnen er nog kosten zijn voor een lening, zoals dossierkosten en schattingskosten. Een goed overzicht helpt om verrassingen te vermijden.

2. Wat is het verschil tussen een compromis en een aankoopakte?

In België is een bod op een woning in principe juridisch bindend zodra de verkoper het aanvaardt, tenzij er expliciet voorwaarden aan verbonden zijn. Dit betekent dat een koper zich niet zomaar kan terugtrekken na het uitbrengen van een bod, tenzij hij een opschortende voorwaarde heeft opgenomen, zoals het verkrijgen van een hypothecaire lening. Een bod gebeurt meestal schriftelijk en vermeldt naast de prijs ook eventuele voorwaarden en een geldigheidsduur.

Het compromis, of de onderhandse verkoopovereenkomst, volgt na het bod en legt de verkoop officieel vast. Dit document heeft dezelfde juridische waarde als de notariële akte en bepaalt de exacte voorwaarden van de verkoop. Het is dus een cruciale stap waarin alle details correct moeten worden opgenomen.

De notariële akte wordt binnen vier maanden na het compromis ondertekend en zorgt voor de officiële eigendomsoverdracht. Pas dan is de koper volledig eigenaar van de woning. De periode tussen compromis en akte biedt ruimte om de financiering af te ronden en administratieve formaliteiten te regelen.

3. Wanneer moet ik mijn lening en verzekeringen regelen?

Het juiste moment om je lening en verzekeringen te regelen, hangt af van het type woning dat je koopt.

Bij een bestaande woning is snelheid cruciaal. Zodra het compromis is ondertekend, heb je meestal vier maanden om de notariële akte te laten verlijden. Zorg ervoor dat je lening in orde is voor die deadline. Ook een schuldsaldoverzekering en brandverzekering moeten op tijd geregeld zijn, want de notaris zal hiernaar vragen bij de akte.

4. Wat als ik een woning wil kopen, maar mijn eigen huis nog niet verkocht is?

Veel kopers zitten met deze vraag: koop je eerst of verkoop je eerst? Als je je nieuwe woning al gevonden hebt, maar je huidige woning nog niet verkocht is, kan je werken met een opschortende voorwaarde. Dit betekent dat je de koop alleen afrondt als je eigen woning binnen een bepaalde periode verkocht raakt. Een andere optie is een overbruggingskrediet, waarbij je tijdelijk extra financiering krijgt om de periode tussen de verkoop en aankoop te overbruggen.

5. Wat is het belang van de EPC-score en hoe beïnvloedt die mijn aankoop?

De EPC-score (Energieprestatiecertificaat) geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager de score, hoe minder energie de woning verbruikt. Een slechte EPC-score kan niet alleen hogere energiekosten betekenen, maar ook extra investeringen in isolatie of nieuwe ramen. In sommige gevallen kan je bij een slechte EPC-score worden verplicht om renovaties uit te voeren. Kijk hier dus zeker goed naar bij je aankoop zodat je een inschatting hebt van de extra renovatiekosten.

Goed voorbereid je droomhuis kopen

Een huis kopen is spannend, maar een goede voorbereiding helpt om onverwachte obstakels te vermijden en te weten waar je aan toe bent. Door rekening te houden met extra kosten, juridische verschillen, belangrijke timings en deadlines en je financiële situatie, voorkom je verrassingen. 

Wil je graag advies op maat?

Wij begeleiden je graag bij de aankoop van je woning.

Contacteer ons